top of page
  • Skribentens bildKajsa B

Salt.

Uppdaterat: 27 apr. 2019



Människan insåg tidigt betydelsen av salt.

Salt ger mer smak till mat.


Du vet väl att lite salt i kaffe gör att det smakar bättre och att salta på beska grönsaker ger en bättre smak.


I medelhavsländerna var salt, längre tillbaka i tiden, lika värdefullt som guld. Roms soldater fick en del av sin lön utbetalt i salt.







Åsikter och studier

Råden kring salt har som mycket annat skiftat från tid till annan.

Läser man lite läkartidningsartiklar inser man att det lugnt finns flera åsikter. De flesta studier som det hänvisas till om inte alla?- är gjorda på bordssalt.

” Men först lite om de studier som gjorts som orsakat dessa saltvarningar. I en lång artikel i New York Times 2 juni 2012 beskrev bestsellerförfattaren Gary Taubes hur forskningen om salt gått till. I början på 1970-talet började man prata om relationen mellan salt och högt blodtryck. Men det fanns ingen riktig forskning. En studie baserades på att man noterat, att en viss grupp människor som åt mycket lite salt praktiskt taget inte hade något högt blodtryck. Nå, det lät bra, men denna befolkning åt mycket litet av annat också, socker till exempel. Så den studien bevisade ingenting.

En annan studie var baserad på djurförsök. Råttor fick massor med salt och fick högt blodtryck. Sedan fick man reda på att de stackars råttorna fick sextio gånger mer salt än människor någonsin skulle få i sig. De fick motsvarande två fulla koppar med salt – per dag!”


Saltets uppbyggnad

Salt finns i alla dess upptänkliga former, bordssalt, havssalt och bergssalt för att bara nämna några.

Salt består till största delen av Natrium och Klorid

I vanligt bordssalt är det endast dessa två mineralerna.

Processat, raffinerat och upphettat.

Tillsatt Jod, då det är en bristvara för oss. Men det är ett artificiellt Jod som vi faktiskt tar upp mindre än 10% av.


Vikten av att få i sig Jod

De naturliga sätten att få jod vore att t ex göra ett tångsalt.

I tång tex Kelp finns stora mängder jod. ( 1tsk / 6 g Kelp ger mer lika mycket Jod som 450 g salt) Eller att tänka på att äta sjögräs eller fisk och skaldjur oftare.


Havssaltet är ett alternativ.

Havsvatten som innehåller samma balans mineraler som vårt blod, vätskan mellan våra celler. Havsvatten innehåller 92 mineraler. Av de är 30% är natrium 50% klorid.


Många havssalt är även de processade men vissa havssalt kan fås oraffinerade och där finns 82 mineraler med, så leta efter ett salt med gråbrun färg.


Celtic salt är ett bra havssalt som t ex innehåller tre sorters magnesium som är värdefullt för oss. Magnesium är ett ”vattenhungrande” mineral så i fuktig väderlek kan du behöva torka saltet i ugn för att saltkvarnen ska fungera.

Celtic salt innehåller inga tillsatser och skördas enligt traditionella metoder med träredskap. MEN världshaven innehåller föroreningar, tungmetaller och kemikalier, som gör det till ett sämre salt än tidigare.

Jag tycker dock att detta salt är det bästa vi kan få tag i till ett rimligt pris.


Bergssalt

T ex Himalayasalt innehåller även de 82 mineraler men här finns även tungmetaller och kemikalier och inte de tre magnesiumsorterna.



Livsviktiga ämnen för vår kropp

  • Syre

  • Vatten

  • Natrium

  • Kalium

Så Natrium är viktigt för oss.


Natriumfakta:

  • Kroppen består av 1,8 g natrium/kilo kroppsvikt. 50% innanför cellerna 50% utanför cellerna.

  • 50% i kroppsvätskorna, 40% i skelett av de 40 är hälften ett förråd för att upprätthålla kroppens vätskevolym och det osmotiska trycket. (Syrabasalansen som styrs via njurarna. Natrium, Klorid och Kalium reglerar vätskebalansen i kroppen. Motverkar värmeslag och uttorkning)

  • Dagsbehov beror på en rad olika orsaker som jag går igenom senare.

  • Med mat får vi i oss ca 5-15 g. ( Allt beroende av vad du stoppar i dig. Många äter halvfabrikat och färdigmat, så som charkuterier, kakor och godis, som innehåller stora mängder. För stora mängder av vanligt bordssalt kan ge högt blodtryck och är rätt skadligt.) Livsmedelsverkets rekommendationer är ”att vuxna ska äta högst 2,3 gram natrium per dag, vilket motsvarar 6 gram bordssalt eller ca en tesked, en nivå som få svenskar håller idag.«

  • Absorberas i tarmkanalen. 90% av det salt vi får i oss utsöndras med urinen.

Natriums funktion:


Deltar i att möjliggöra:

  • Nervimpulser

  • Muskelcellers förmåga att dra sig samman

  • Energi

  • Underlättar upptag av glykos

  • Bidrar till friskt blod och lymfa.

Friska njurar kan flusha ut allt det salt/natrium vi inte behöver. Det finns säkerhetsmekanismer i njurarna för det. Är du en person som har svårt att ta upp salt, eller har nitiskt försökt att begränsa saltintaget. Det kan resultera i ett högt blodtryck.


Underdoseras salt eller har du oförmåga att ta upp tillräckligt måste din kropp återvinna salt på bekostnad av andra mineraler. För att upprätthålla en bra nivå av Natrium i blodet måste kroppen då ta natrium från andra ställen. Från skelettet. Tyvärr tar Natrium med sig Magnesium och Kalcium på vägen ur benet. Det kan leda till benskörhet och obalanser i mineralnivåerna.


En vuxen individ rymmer ungefär 150 g NaCl, varav ca 130–150 g utfiltreras 10–12 gånger om per dygn av njurarna, varefter tubuli aktivt måste återuppta ca 99,5 procent. Att ta upp dessa 1,5–1,6 kg sker dagligen i en naturlig och ständig process som är en del i njurarnas arbete. Äter du mer salt behöver kroppen inte ta tillbaka lika mycket.


Det viktiga är vilket sorts salt vi äter och pratar vi blodtryck finns det så många andra komponenter som åstakommer ett förhöjt tryck.


Socker

Insulin hjälper njurarna att behålla salt och, som alla säkert hört, insulin omvandlar glukos till fett när vi får för mycket glukos i vårt system. Om vi äter mindre socker och snabba kolhydrater sjunker insulinnivåerna, och då tar vi inte upp lika mycket salt.


Glukos drar vatten från vävnaden, in i blodkärlen, så sockret ger övervätskning.

Utan tillräckligt salt kan cellen inte hålla kvar vatten innanför cellväggen.

Socker/Kolhydrater kan skada njurtubuli som är en del av njurarna och som hjälper till att återabsorbera salt.

Socker kan fungera som ett gift för hjärnan och vara starkt beroendeframkallande. Sockret kan ”kidnappa” belöningssystemet.

Saltbrist gör hjärnan mer känslig för cravings. Så tillräckligt salt kan fungera som ett slags antidot mot socker.


Vem kan behöva mer salt?

  • De med skadad tarm av olika skäl. Chrons, Ulcerös Colit, IBS, Celiaci, tarmopererade som tagit bort tunntarm/tjocktarm.

  • Stressade

  • De med obehandlad sömnapné

  • O de som svettas mycket. Idrott, värme, arbeten som är krävande.


I västvärlden talas om salt och dess koppling till hjärtkärlsjukdom.

Men Japan har en befolkning som bevisligen lever längre konsumerar mer salt än vad vi gör och har lägre nivåer av hjärtkärlsjukdom.

Medelhavskosten innehåller även den relativt mycket salt.


Så egentligen är det inte bra salt som ska få skulden utan socker/snabba kolhydrater och

t ex brist på motion som oftare orsakar högt blodtryck.



Du som vill veta ännu mer se intervju mer Dr Nicolantonio, som forskar på salt och skrivit The Salt Fix.

www.youtube.com/watch?v=5JSirGSCuNE.


Intressanta artiklar

http://www.lakartidningen.se/pdf/pda27283.pdf

http://lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/02/Sank-saltet--for-folkhalsans-skull/

http://www.mynewsdesk.com/se/battre-halsa/pressreleases/salt-aennu-en-fett-och-kolesterol-myt-1035155

bottom of page